2010. július 1., csütörtök

Utazás a Plitvicei tavakra...

A Plitvicei tavak ma az egyik legkedveltebb turista látnivalók egyike Horvátországban. A Plitvicei tavak 75 km-re találhatók Karlovackótól. A Plitvicei tavak 1949-ben lettek hivataloasan is nemzeti parkká nyilvánítva. A Plitvicei tavak így ma már az UNESCO természeti világörökségének a részévé váltak. A Plitvicei tavak 300 négyzetkilométeres területen terülnek el. A Plitvicei tavak szépsége elsősorban a kristálytiszta víz, a hegyek, a zöld erdők és az őket körülöelő hegyek teszik. A Plitvicei tavakat a Crna Rijeka és a Bijela Rijeka folyók táplálják és nekik köszönhetően alakult ki e tórendszer. Ezek a folyók a víztömegükkel több 1000 éves munkával formálták ki a Plitvicei tavak mai formáját.

Rengeteg szebbnél szebb zuhataggal és vízesés kápráztatja el a turistákat itt nap, mint nap. A Plitvicei tavak 18 tóból tevődnek össze, melyet több mint 92 kisebb és nagyob vízesés varázsol egzotikussá. A remek turista utaknak külön köszönhetően a legkülönbözőbb utakon kalandozhatunk a tórendszer környékén. A Plitvicei tavak minden turista vágya szerintem egy ilyen egész napos program. A Plitvicei tavakhoz kis buszok viszik le a turistákat, melyek igen kedvező áron elérhetőek, ami azt jelenti, hogy teljesen ingyenes. A Plitvicei tavak belépőára egyben tartalmazza a hajóutakat is. A Plitvicei tavak körül rengeteg a jól kiépített biztonságos rövidebb turista út így lehetőség nyílik a kisebb gyermekekkel is élvezni a pompás látnivalót. A Plitvicei tavak környékén igen gazdag az élővilág. Közülük ilyenek a madárfajok, medvék, vidrák és farkasok. A belépőjegyek igen kedvezményesek és ez az egyik titka a Plitvicei tavak sikerességének.

A Plitvicei tavak jegyárai a következő: felnőtt jegy ára 100 kun a gyerek jegy pedig 55 kuna. Ha többen megyünk együtt akkor érdemes a Plitvicei tavak csoportos belépőjét választani, megy 15 fő felett már csak 95 kuna. A Plitvicei tavak nyitva tartása mindennap áll. A Plitvicei tavak látogatása reggel 8:00-tól este 19:00 óráig tart. Ez idő alatt számos vadregényes helyre csöppenhetünk. Rengetek a barlang és számos forrással is találkozhatunk a Plitvicei tavak alatti utunk során.

A Plitvicei tavak egyben Európa legszebb tórendszerét is alkotják nem véletlen tehát, hogy a mesés Horvátországban találhatók, mely a legtöbb turista kedvenc üdülőhelye. A Plitvicei tavak vízesései rengetek kőzetet alakítottak ki, melyek mindegyike 4000 éves feltehetően.

A Plitvicei tavak vidéke főként krasztos és a fő kőzet anyaga a mésztufa. A Plitvicei tavak két részre oszthatóak. Van egy felső és egy alsó vidék. A Plitvicei tavak felső vidékét a Ciginovac, Okgruljak, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Mihino, és Jezerac tavak teszik ki. Természetesen ez nem az összes tó ami a Plitvicei tavak részét teszi ki, de megemlítettem néhányat az érdekesség kedvért. Végezetül a leírtak alapján egy igen szép helyről van szó és, ha bármikor időnk és kedvünk támad egy üdülésre, kirándulásra akkor a Plitvicei tavak választása a legmegfelelőbb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése