2010. július 1., csütörtök

Éttermek...

Étterem. Étterem rengeteg van. Bizonyára már mindenki hallott francia, kínai és egyéb éttermekről. Az éttermek olyan helyek, ahol egy adott mennyiségű vendég egy étlapról rendelve pénzért, valamilyen ételt és italt rendel. Ez az alap dolog, de ezt mindenki tudja az éttermekről. Az étterem és egy jó étterem kulcsa mindig az ételekben és a kiszolgálás minőségétől függ. Persze az sem mindegy, hogy egy étterem éppen bent van a belvárosban vagy pedig csak az út szélén valahol. Az éttermek általában a menükínálatban 3 dologra csoportosítják az ételeket. Így például az étteremben van előétel, ami lehet leves, de egy francia étteremben például a sajt az egyik előétel ezt követi a főétel majd a harmadik és egyben levezetés a desszertek. Az étterem persze nem kell, hogy nagy legyen egy falatozó vagy egy kis vendéglő is étteremnek minősül. Az éttermekben továbbá a szép teríték is nagyon fontos dolog. Az étterem lényege, hogy ha az ember belép oda akkor egységességet és harmóniát lásson. Éppen ezért az étterem berendezése és stílusa mindig egy adott vonalat követ. Az antik székek mellé például valamilyen antik és fa asztal passzol mindenképpen az étteremben és a falk burkolata is fából legyen lehetőleg. A modernebb hangulatú éttermekben és kávézókban az üveg és fémasztalok a jellemzők.

Az étteremben ezek mellett mindig kell, hogy legyen legalább kettő mosdó, mellékhelység. Egy a nőknek és egy a férfiaknak. Az éttermekben sokszor rendeznek lakodalmakat és találkozókat. Az éttermeket tehát ki is lehet bérelni egy-egy adott napra. Az étteremben már sokszor láthattuk, hogy vannak olyan asztalok ahol 4 ember tud leülni vagy 2 és van olyan asztal is, ahol akár 8-10 ember is helyet tud foglalni az asztal köré. Ez is nagyon fontos az étteremben, mert ha egy nagyobb társaság érkezik, akkor együtt tudnak egy asztalhoz leülni és nem kell külön külön leülniük más és más asztalokhoz. Éttermekről rengeteget olvashatunk az interneten. A jó étterem mindig gondoskodik a legjobb italkínálatról is. Bort szinte minden étteremben szolgálnak, csakúgy mint sört. Az étterem egyik legfontosabb feladata, hogy azon kívül hogy tiszta és szép, az asztalok elrendezése és a benti hangulat megteremtéséről is gondoskodjanak. A jó étterem mindig egy jó személyzettel és pincérekkel van felszerelve. A jó pincér önmagában az étterem egyik kulcsfontossága, de a jó szakács gyakorlatilag egy étterem konyhájának a szíve.

A séf irányítja az étterem konyhájában a többi dolgozót valamint a specialitásokat is ő készíti és találja ki. A legjobb éttermek Franciaországban találhatók. Párizs tulajdonképpen a francia éttermek városának is nevezhető. Az egzotikus ételek kedvelői mehetnek valamilyen indiai vagy kínai étterembe is. Hazánkban is viszonylag sok van ezekből az éttermekből. A jó étterem megtalálására a legjobb dolog az internet. Számos étteremmel foglalkozó weblappal találkozhatunk a link centerekben és reklámokban is. Az egyik ilyen legjobb oldal az étterem.lap.hu, ahol megyék szerint találhatjuk meg a legjobb éttermeket. A jó étterem gondoskodik az asztalfoglalásról is tehát az étterem elérhetősége és telefonszáma az mindig szerepel az étterem honlapján. Ez a legfontosabb dolog első sorban. Aki az éttermének vagy egy másik étteremnek készít weboldalt érdemes több nyelven is megírnia az étteremről szóló tudnivalókról. A legtöbb étterem elérhetősége két vagy három nyelvű. Lehet angol, magyar és német. Az étterem tehát az összejövetel a jó étkek és a meghittség egyik legfontosabb helye. Köszönöm, hogy elolvastad az éttermekről és az étterem című cikkemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése