2010. július 1., csütörtök

Nílus utazás, nílusi hajóutak...

A Nílus... Az eddig csak különlegességnek számító nílusi hajóutak Egyiptomban mára egy igen közkedvelt és elterjedt turista programmá nőtték ki magukat. Hihetetlen élmény a Níluson utazni egy négy vagy akár öt csillagos hajóval és megtekinteni Egyiptom minden egyes emlékét és látnivalóját. A legnézettebb látnivalók között szerepel Kairó és persze a gizai piramisegyüttesek. A turisták kedvencei között van a Kom Ombó temblom és a Memmon. Nem véletlen tehát, hogy érdemes részt venni Nílusi hajóutakon hiszen elkápráztató látványt nyújt a Nílus. Egyiptom eleve is híres magáról a Nílusi Hajóutakról tehát nem véletlenül szerveznek az utazási irodák felejthetetlen hajóutakat a Níluson. Beszélnék most kicsit a Nílusról magáról, ha már aa nílusi hajóutakról van szó. A Nílus a föld másodig legnagyobb és egyben az egyik legszebb folyója is.

A mai napig vitatott, hogy a Nílus vagy az amerikai Amazonas hosszabb-e. Ennek több oka is lehet. A Nílus és több folyó többször is vált medreket és eltér a felszíni adottság is, ahol az adott folyók folynak. Egy Nílusi hajóút egyik legszebb része az Egyiptom északi részén található lenyűgöző deltatorkolat. Egyiptom legnagyobb folyójának a Nílusnak az ókori Egyiptomban Hári volt az eredeti neve. Az egyiptomi kultúrában is igen fontos szerepet töltöttek be a nílusi hajóutak. Fűszert, élelmet és építőköveket szállítottak nílusi hajókon, melyek legtöbbször a piramis építésekkel voltak összeköthetőek.

A Nílus mai neve egy görög szóból ered (Neliosz), mely magyarul folyóvölgyet jelent. Nem véletlen tehát, hogy egy-egy Nílusi hajóút során rengetek oázissal és gyönyörű völgyekkel találkozhatnak a turisták. A monda szerint a Nílus áradásait Hápi isten személyesítette meg maga, aki a termékenység istene volt az egyiptomi kultúrában. A nílusi hajóutak során találkozhatunk a folyó 2 legnagyobb forráságával a Fehér illetve a Kek-Nílussal. A Kék-Nílusból származik A Nílus vizének a legnagyobb része, de a Fehér-Nílus azonban hosszabb. Ez utóbbi Közép-Afrikából ered és a legtávolabbi forrása Ruandában található. A Fehér-Nílus a szudáni főváros környékén, Kartúm közelében találkozik Kék testvérével. Egy nílusi hajóút során számtalan káprázatos vízeséssel találkozhatunk, mint például a Kuruma, Ripon, és Owen vízesések.

A Nílus deltatorkolatánál megcsodálhatjuk a legszebb városokat, melyek egy karnyújtásnyira vannak az Egyiptom Nílusán utazó luxushajóktól, amiken éppen utazunk a folyón. Ilyen Kairó, Heliopolis és Gezih. A nílusi hajóutak során megcsodálhatjuk még a többi Nílus menti nagy várost is, mint Kartum, Kiagli, Jinja, valamint Kampala. Mindegyik város hasonló kultúrával és építészeti remekekkel rendelkezik, mivel mindegyik a Nílus közvetlen partja mellett terül el. Számos piramissal és ókori műemlékekkel is találkozhatunk egy nílusi hajóutazás során. Végezetül szerintem senki ne hagyjon ki egy ilyen remek lehetőséget, mikor lehetősége adódik bejárni Egyiptomot egy Nílusi hajóút során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése